

Sisteme de ventilatie cu recuprare de caldura
Ce este si cum functioneaza un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, sunt sisteme prin care se creste calitatea aerului si confortul termic din locuinte. Cand spunem calitatea aerului, ne referim la schimbul controlat de aer cu exteriorul, reducerea umiditatii si a nivelului de dioxid de carbon din interior. Confortul termic este dat de reglarea temperaturii interioare la un nivel optim, aceasta se face chiar reducand cheltuielile legate de confortul termic (gaz, electricitate, etc.).
Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura face toate acestea folosindu-se de cele doua ventilatoare, unul de evacuare si unul de admisie, doua filtre, un recuperator de caldura rotativ si o baterie de incalzire. Pentru a face schimbul de aer cu exteriorul sistemul foloseste cele doua ventilatoare, ventilator de evacuare, pentru a extrage aerul viciat din locuinta, iar cel de admisie aduce aer proaspat de afara. Acest proces are loc prin trecerea aerului prin cele doua filtre montate pe sistemul de admisie si de evacuare.
Cel mai important rol in sistem il joaca recuperatorul de temperatura rotativ. Aici aerul care este evacuat din locuinta incalzeste sau raceste, dupa necesitate, aerul care este adus in locuinta, de afara.
Bateria de incalzire are rol de a ajuta recuperatorul de caldura rotativ iarna, cand temperaturile sunt foarte scazute.
De ce aveti nevoie de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?
Aerisirea, sau ventilarea naturala a locuintelor, se face prin deschiderea ferestrelor, a usilor, sau pentru casele slab etansate ea are loc natural prin pereti. Aceasta ventilare naturala nu garanteaza in mod automat ca la interior ajunge un aer mai putin viciat sau umed. De exemplu, daca locuiti in Bucuresti langa o artera circulata intens si deschideti fereastra dumneavoastra, aceasta nu garanteaza in mod automat ca aerul care intra in locuinta este mai putin toxic sau lipsit de praf.
Astfel apare nevoia unui sistem de ventilatie a locuintei controlat si care sa filtreze noxele si impuritatiile, atat din locuinta, cat si cele din aerul care este introdus in locuinta. De asemenea, este nevoie de un sistem care sa regleze in mod automat umiditatea din locuinta dumneavoastra.
Nivelul de dioxid de carbon emis prin expiratie, in cantitati crescute este de asemenea nociv, iar filtrarea lui este necesara, mai ales ca in locuinta ne petrecem o mare parte a timpului nostru. Acest timp petrecut la interior este mai indelungat in sezonul rece, atunci cand temperaturile exterioare nu ne permit sa petrecem mai mult timp afara.
Pe perioada noptii cand dormim si nu putem controla schimbul de aer cu exteriorul, si implicit nivelul de dioxid de carbon din incapere, un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu poate fi decat benefic, daca nu chiar necesar.
Umiditatea crescuta este responsabila pentru multe boli ale cailor respiratorii, deci controlarea acesteia intr-un mod eficient si automat este necesar.
Cat costa un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?
Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, ca cele comercializate si montate de catre Deventi, porneste de la suma de 3500 de euro, suma fiind totalul unitatii centrale de ventilatie cu recuperare de caldura, plus tot kitul necesar sistemului. Mai multe detalii legate de pret si detalii tehnice gasiți aici, pe site-ul Deventi..